EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ cu obiecte militare din timpul Bataliei pentru Bucuresti

Avem plăcerea să vă anunțăm că în aceste zile, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Muzeul Geologic Național pregătesc o expoziție documentară cu obiecte militare din timpul Primului Război Mondial. Pasionații de istorie și cei curioși să descopere mai multe despre Bătălia pentru București din toamna anului 1916, vor avea ocazia să se bucure…

Săptămâna Geologiei, 23 – 27 octombrie 2023

Săptămâna Geologiei este un eveniment promovat în anul 1998 de către Institutul American de Geoștiințe (A.G.I.). În timp, s-a transformat într-o manifestare internațională anuală organizată în luna octombrie, de către organizații profesionale, instituții educaționale sau academice, agenții guvernamentale, cu scopul de a oferi publicului larg o mai bună înțelegere a Științelor Pământului. Muzeul Geologic Național…

Eșantionul lunii septembrie 2023 – Gresia cu Zamphiridacna

Eșantionul lunii septembrie este o rocă sedimentară care include fosile de moluște (bivalve) conservate sub formă de mulaj. Roca sedimentară denumită „gresie“ este formată din claste (granule) de mărimea nisipului, de 0.06 până la 2 mm diametru, cel mai frecvent aparținând mineralogic cuarțului sau feldspaților, cimentate de soluții silicioase sau carbonatice. Originea particulelor de cuarț…

„REGALITATE” EXPOZIȚIE PRELUNGITĂ PÂNĂ LA 15.09.2023

În parteneriat, Galeria Arhiva De Artă alături de Muzeul Geologic Național, vă invită la o incursiune în „REGALITATE”! LA CERCEREA PUBLICULUI EXPOZIȚIA A FOST PRELUNGITĂ PÂNĂ LA DATA DE 15 SEPTEMBRIE 2023! Plecând de la faptul că, prin înființarea Institutului Geologic al României, care deține în structura sa organizatorică Muzeului Geologic Național, chiar în regulamentul…

Eșantionul lunii august– celestina

În august vă propunem ca eșantion al lunii un mineral al cărui nume provine de la culoarea tipică, albastru deschis, celestina. Prima denumire a mineralului a fost dată de Andreas Gotthelf Schütz în anul 1791, și anume fasriger schwerspath. Șase ani mai târziu (1797) Martin Klaproth îl redenumește schwefelsaurer strontianite aus Pennsylvania iar în anul…

Eșantionul lunii iulie – azuritul

Cu formula chimică Cu3(CO3)2(OH)2, azuritul apare ca mineral secundar în zonele de oxidare a zăcămintelor de cupru. Numele mineralului provine de la cuvântul persan „lazhward”, care înseamnă „albastru” și care i-a fost atribuit datorită culorii sale specifice albastru-azuriu. Face parte din clasa carbonaților, cristalizează în sistemul monoclinic și prezintă luciu sticlos.