„Ziua Pământului e în fiecare zi!”

În fiecare an, Institutul Geologic al Romaniei sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Sub denumirea „Ziua Pământului e în fiecare zi!”, in incinta Muzeului National de Geologie, mai précis in spectaculoasa sala a Florilor de Mina, in data de 22 aprilie, se vor desfasura doua conferinte inedite:

Minuni ale Pământului văzute de un geolog- ing. Tiberiu Stoia incepand cu orele 11.00

Iubind Pământul în fiecare clipă, un neobosit călător recent întors de prin Nepal, ing. Tiberiu Stoia, povestește în imagini extraordinare și cuvinte potrivite, despre locurile minunate pe care le-a vazut, încercând să împartă și cu alții aventurile, necazurile și bucuriile trăite pe unde l-a purtat dorința neostoită de a vedea, de a înțelege, de a învăța…Pentru aceea a scris cărți, a ținut conferințe în multe locuri, îl găsiți și pe internet…
Geolog de meserie, a profesat o vreme în zona Băii Mari, dar a dorit să vadă mai mult, Pământul părea minunat nu numai la Baia Mare unde a lucrat, sau la Bocșa de unde venea, așa că, la o vreme, și-a luat lumea în cap, cum se zice, iar acum vă invită să vedeți câteva imagini deosebite și sa-l ascultați povestind, sau să-i citiți cărțile scrise.
Pentru acestea, va invităm la o asemenea prezentare de imagini minunate …de prin lume adunate, însoțite de povești grozave, potrivite de Ziua Pământului!
Este un mare colecționar de minerale și roci, și în călătoriile fabuloase prin continentele lumii, prin Europa, America de sud, Africa, Madagascar, Asia, Australia, …și România, poate cel mai mirific loc din lume… căci e “acasă”, a adunat și a împărțit și cu alții, asemenea minunății, participând la cunoscute burse sau târguri internaționale de minerale și roci… iar la Bocșa și la Gărâna a realizat mari expoziții în aer liber de păduri pietrificate.

Paduri pietrificate din Romania – Dr Stanila Iamandei, orele 12.15

Pe planeta albastră Pământ, cea mai frumoasă culoare este …verdele pădurilor…
Pădurile au o istorie de multe miloane de ani – zeci, sute – iar strămoșii arborilor actuali, deși tot cu ramuri și frunze și flori…, arătau un pic altfel. În stratele de roci ale Pământului s-au fosilizat adesea diverse părți de plante, prin studiul cărora oamenii de știință au reconstituit arborii acelor vremi îndepărtate.
O prezentare a unor asemenea păduri fosile studiate pe teritoriul României vă este prezentată de Dr. S. Iamandei, ca un omagiu adus planetei Pământ, de ziua sa!

Muzeului Național de Geologie- Sala Florilor de Mina 22 aprilie 2016

12974367_993137550722311_3123101369856010430_n