Institutul de Geologie al Romaniei, Muzeul de Geologie al Romaniei, Setaram Instrumentation din Franta si Analitic Laboratory din Romania au organizat impreuna seminarul intitulat “Tehnici de Analiza Termica si Calorimetrie aplicate in Captarea si Stocarea CO2 ” in ziua de 11 Noiembrie 2015. Evenimentul s-a desfasurat in Sala de Conferinte a Muzeului de Geologie, si chiar daca tema aleasa este una cat se poate de prozaica, cei prezenti s-au regasit intr-un aer special, fiind inconjurati de Expozitia “Un Voiaj Parfumat”, deopotriva gazduita de aceeasi sala a Muzeului.

Producerea de energie cat mai eficienta este una din provocarile generatiei noastre, iar una din etapele-cheie este reducerea emisiei de CO2 datorate arderii combustibililor moderni si evitarea efectului de sera.
Oamenii de stiinta din domeniul materialelor cauta constant noi solutii pentru captarea CO2-ului din atmosfera si posibilitatile de a-l sechestra stabil pe termen lung, precum si potential utilizare a CO2-ului captat in aplicatii noi si inovative.
In cadrul seminarului s-au discutat tehnicile si instrumentatia Setaram pentru simularea conditiilor necesare pentru captarea si stocarea Dioxidului de Carbon, impreuna cu aplicatiile subsecvente:
• Captarea CO2:
o Captarea in solutii aminice: disolutia caracterizata prin tehnici de calorimetrie
o Captarea in sorbenti solizi aminati: caracterizarea capacitatii de sorbtie, cantitativ si calitativ, precum si capacitatea de regenerare prin termogravimetrie;
o Captarea pe suporturi impregnate pe polimeri: caracterizarea sorbentului prin tehnici de analiza termica simultana TG-DSC/DTA;
o Captarea pe zeoliti si MOF: caracterizare sorbent prin volumetrie sau tehnici combinate volumetric-calorimetrice.
• Stocarea CO2:
o Stocare in carbuni: capacitate de stocare si clasificarea diferitelor tipuri de carbune prin tehnici de volumetrie;
o Stocare in solutii aminice: determinarea entalpiei de mixare prin tehnici calorimetrice.
• Utilizarea CO2:
o Carbonatarea cenusilor: investigarea formarii de calcite in urma carbonarii accelerate si confirmarea chemisorbtiei;
o Oxi-combustie sau CLC (Chemical Looping Combustion): evaluarea capacitatii de transfer de oxigen (OTC) a oxizilor metalici transportori.
o Formare si disociere de hidrati ai CO2: investigare prin HP-DSC a entalpiei de formare si disociere a hidratilor, precum si caracterizarea lor ca agent secundar de refrigerare.
o Caracterizarea CO2 ca lichid supercritic prin DSC.

In concluzie, utilizarea de tehnici si instrumentatie de analiza termica si calorimetrie vine in sprijinul oamenilor de stiinta care au ca orizont de cercetare gasirea celor mai bune solutii de captare, stocare, si in final utilizare a Dioxidului de Carbon, in scopul eliminarii lui din atmosfera si a diminuarii efectului de sera din marile zone urbane si industrializate.
Untitled