„Ce stim si ce nu stim despre cutremur” – informare publică – INTRARE LIBERA
La Muzeul National de Geologie sambata 25 octombrie va puteti intalni cu specialistii de la Institutul National de Fizica Pamantului, Institutul National de Cercetare in Construcții – INCERC si ISU, pe cateva teme de interes:
– Care este situatia Bucurestiului in cazul producerii unui seism mare din punctul de vedere al comportarii terenului – tema sustinuta de d-na dr. Carmen Cioflan, coordonatoarea proiectelor de hazard seismic de la noi din tara.
– Care este situatia cladirilor din Bucuresti si ce ni se recomanda – tema la care va raspunde dl. dr. ing. Sever Georgescu coordonatorul echipelor de evaluare din 1977 si pana astazi a .. cladirilor bucurestene si promotorul educatiei seismice de la noi din tara, care ne va aduce exemple de moduri de autosalvare la seisme, in diverse situatii.
– Ce am putea noi face concret, inaintea unui seism major, astfel incat sa riscam cat mai putin; care ar fi optiunile si chiar solutiile ce ar putea sa ne salveze chiar viata in cazul unui cutremur?! ..la aceste intrebari ne va ajuta sa aflam raspunsul dl col. ing. Calin Banuleasa.
Problema delicata a orasului Bucuresti, a situatiei in care se afla cladirile, cartierele, neexcluzandu-se vreun coltisor care lesne ne scapa, cum ar fi metroul, super-magazinele, transportul in comun… bisericile, trotuarele etc. Situatia ce intereseaza pe fiecare dintre noi, o putem dezbate sambata 25 septembrie de la ora 11.30, la MNG, cu specialistii care s-au ocupat de aceste probleme ce vizeaza situatia/siguranta noastra in caz de cutremur, specialisti de inalta expertiza in domeniu, atestata international, care au fost chemati sa ajute si in alte tari. Aveti ocazia sa intrebati in mod direct ce va intereseaza, referitor la aceste probleme; aveti ocazia sa vi se confirme sau infirme anumite informatii venite pe cai mai putin sigure. Noi, bucurestenii, am fost interesati de aceasta problema, in special de la seismul din 1977.. de la care au trecut deja 37 de ani, iar acest lucru ar trebui nu sa ne ingrijoreze ci sa ne faca foarte atenti la ce masuri am putea lua, noi fiecare in parte, spre a fi feriti de pericolul seismic. Teoretic vorbind.. termenul probabilistic.. al aparitiei unui ..”nou `77” ..a cam expirat, conform statisticilor specialistilor… Avem copii, avem nepoti, avem parinti, avem prieteni… ne doare cand cineva apropiat pateste ceva rau, motiv pentru care, noi cei ce am trecut prin cateva seisme mari, am putea fi ceva mai responsabili si pt ceilalti, ce nu cunosc fenomenul, chiar daca se informeaza singuri. Tinand cont de datele statistice, mai bine de 60% din populatie este tanara, si foarte tanara – varste sub 35-40 ani.
In finalul intrevederii vor fi reamintite cateva din regulile de protectie personala sau familiala in caz de seism, vor fi prezentate diverse dispozitive utile in asigurarea mobilierului si care este situatia seismica la zi din tara noastra. Aceste materiale de informare sunt realizate pe baza sprijinului IGSU.
Va invitam la Muzeul National de Geologie!
La programul
„CE STIM SI CE NU STIM DESPRE CUTREMUR”
singurul loc unde se fac astfel de dezbateri cu publicul,
unde puteti pune direct intrebari celor mai buni specialisti din tara
despre cutremure si siguranta dvs, a noastra a tuturor!!!
Realizator Dr. Dan Grigore