Proiectele educationale sunt in general proiecte proprii. Activitatea de educatie are doi poli, pe de o parte cresterea informatiei oferite elevilor si studentilor, prin lectii didactice care completeaza programa scolara, pe de alta parte exista programul de vacanta „Scoala de vara„, care se desfasoara in vacanta de vara a elevilor.

Programul cuprinde activitati educataive si interactive axate pe descoperire, cunoastere, inventivitate sau stiinta.
Temele abordate se refera la cunoastrea Universului si a Sistemului nostru Solar, dinamica Pamantului, roci si minerale, fosile, notiuni de geofizica, geologie marina, hidrogeologie, geo-diversitate si ocrotirea mediului, arheologie.

Proiectele educationale au ca scop:

  • Implicarea elevilor aflati in vacanta in diferite activitati atractive, care sa ii ajute sa inteleaga in mod eficient si recreativ fundamentele geodiversitatii, cunoasterea, conservarea si valorificarea geodiveristatii contribuind la educarea tinerei generatii in spiritul protejarii mediului inconjurator;
  • Cunoasterea si insusurea tehnicilor stiintifice moderne (ex. observatii la microscopul electronic)
  • Dezvoltarea abilitatilor, de la cele artistice (pictura, modelarea lutului, origami etc.) la cele mentale (capacitatea de sinteza, de analiza, cunoasterea si intelegerea unor teorii si tematici stiintifice etc.)

Imbinand placutul cu utilul, cei mai mici dintre copii au posibilitatea sa cunoasca mirifica lume a vietuitoarelor care formeaza universul preistoric. Tot in cadrul Muzeului are loc in fiecare an pregatirea Lotului Olimpic pentru Olimpiada Internationala de Stiintele Pamantului. Programul de evenimente mai cuprinde: conferinte, excursii tematice, expozitii.