În luna iunie vă propunem rubinul.
Varietatea roșie prețioasă a corindonului (Al2O3), rubinul este unul din cele mai frumoase minerale; apreciat încă din antichitate, rubinul a fost considerat mai prețios decât diamantul datorită culorii sale roșii sângerii dată de prezența cromului trivalent (Cr3+) care înlocuiește în structura mineralului aluminul trivalent (Al3+). Dacă numele corindonului provine din limba sanscrită – „kurivinda” sau din limba tamilă – „kurundam” care înseamnă „piatră tare” și care se referă la duritatea 9 pe scara lui Mohs a acestui mineral (doar diamantul are duritatea mai mare – 10), numele de rubin provine din limba latină – „rubens” – „roșu” și se referă la culoare.
Mineralul cristalizează în sistem trigonal, face parte din grupa hematitului și apare în roci sărace în siliciu și bogate în aluminiu: eclogite, micașisturi, sienite, pegmatite, marmură, etc.
Cele mai frumoase exemplare de rubin provin în prezent din Myanmar (Birmania), Thailanda și Mozambic dar și din India, Tanzania, Madagascar, Rusia, Cambodgia, Kenya, Mexic, Afganistan, SUA, Pakistan. „Insula pietrelor prețioase“ – Ceylon (Sri Lanka), a fost renumită mult timp pentru rubinele sale care au o nuanță mai deschisă. Despre aceste rubine Marco Polo spunea că „niciun alt loc nu are rubine la fel de frumoase ca cele din Ceylon“.
Dacă vizitați Muzeul Geologic Național puteți admira exemplare de rubin natural provenite din Madagascar și Mozambic dar și un rubin sintetic tăiat și șlefuit în așa fel încât să reflecte stema Moldovei medievale – capul de bour. Acesta din urmă este unicat și reprezintă prima gemă artificială din România, tăiată și șlefuită în acest fel.