Teme: Predictia sau prognoza seismica in lume; probleme particulare din Romania si prognoza seismica. Vrem sau nu vrem sa fim avertizati?! (Utilitate, experiente privind avertizarea seismica si predictia seismica). Educatia seismica a populatiei – Ce putem face noi pentru a reduce riscurile la un seism – recomandari.
Sedinta: sambata 22 noiembrie 2014 ora 11.30
Text comunicat:
La Muzeul National de Geologie sambata 22 noiembrie va puteti intalnii cu specialistii de la Institutul National de Fizica Pamantului si ISU, pe cateva teme de interes:
– Care sunt realizarile in domeniul prognozei /predictiei seismic in lume si la noi si care sunt problemele particulare ale Romaniei pt acest capitol spinos – tema sustinuta de dl. dr. Mircea Radulian, coordonator al proiectelor ce vizeaza “generatorul” seismic principal de la noi din tara, Vrancea, si posibilitatile de prognozare a evolutiei (sau dinamica) descarcarilor seismic ale acestei regiuni de la noi din tara.
– Ce am putea noi face concret, in avans de un seism major, astfel incat sa riscam cat mai putin?! ..la acest lucru ne va ajuta sa aflam raspunsul D-l Ing. Col. Calin Banuleasa, care ar fi optiunile si chiar solutiile ce ar putea sa ne salveze chiar viata in cazul unui cutremur.
Problema predictiei seismice la noi si in lume este amplu dezbatuta in special de societate, din necesitatea oamenilor de a lua masuri de aparare sau, in scopul de a putea sti despre aparitia unui fenomen catastrofic, cu ceva timp inaintea producerii acestuia. Noi, bucurestenii am fost interesati de aceasta problema, in special de la seismul din 1977.. de la care au trecut deja 37 de ani, iar acest lucru ar trebui nu sa ne ingrijoreze ci sa ne faca foarte atenti la ce masuri am putea lua, noi fiecare in parte, spre a fi feriti de pericolul seismic. Teoretic vorbind.. termenul probabilistic.. al aparitiei unui ..”nou `77” ..dupa unele studii ar cam fi expirat (conform statisticilor specialistilor)… Vom afla cu aceasta ocazie de la cel mai avizat cercetator din Romania despre tot ce s-a intreprins in acest sens din punct de vedere stiintific si care sunt limitarile cunoasterii in acest domeniu si de ce! ..
Sambata puteti pune intrebari pe tema prognozei sesmice persoanei indreptatite sa va dea si un raspuns!
Avem copii, avem nepoti.. avem parinti, avem surori, frati, veri, unchi si matusi.. avem prieteni… ne doare cand cineva apropiat.. pateste un rau, motiv pentru care, noi cei ce am trecut prin cateva seisme mari.. am putea fi ceva mai responsabili si pt ceilalti, ce nu cunosc fenomenul, chiar daca se intereseaza singuri si cauta informare (tinand cont de datele statistice.. si in Bucuresti ca si in restul tarii, mai bine de 60% din populatie este tanara, si foarte tanara – varste sub 35-40 ani). De aceea, in finalul intrevederii vor fi reamintite cateva din regulile de protectie personala sau familiala in caz de seism, prezentate diverse dispozitive utile in asigurarea mobilierului si care este situatia seismica la zi din tara noastra. Aceste materiale de informare sunt realizate pe baza sprijinului IGSU.
Va invitam la Muzeul National de Geologie!
La programul
„CE STIM SI CE NU STIM DESPRE CUTREMUR”
singurul loc unde se fac astfel de dezbateri cu publicul,
unde puteti pune direct intrebari celor mai buni specialisti din tara
despre cutremure si siguranta dvs, a noastra a tuturor!!!
Realizator Dr. Dan Grigore