Agregatele (nisip, pietriș, piatră spartă) sunt un component esențial al vieții economice moderne fiind larg utilizate în construcții și lucrări de infrastructură. Aprovizionarea durabilă cu agregate este fundamentală pentru creșterea economică, iar consumul de agregate poate fi un indicator al prosperității economice. Creșterea economică anticipată pentru țările Europei de Sud-Est va duce implicit la o creștere a cererii de agregate. Asigurarea unei aprovizionări durabile cu agregate este un deziderat important, fiind necesară asigurarea unui compromis între posibilele impacte negative de mediu și sociale legate de extracție, scopurile și politicile protecției mediului și apropierea de centrele de consum.
Creșterea utilizării eficiente a resurselor de agregate presupune două aspecte: managementul durabil al resurselor de agregate (SARM) și asigurarea unei aprovizionări durabile din surse mixte (SSM) (agregate naturale și secundare, provenite din reciclarea deșeurilor din construcții/demolări și a deșeurilor/subproduselor industriale). Implentarea lor necesită politici suport și un cadru de planificare adecvat.
Pornind de la constatarea că în Europa de Sud-Est abordarea politicilor, planificării și managementului agregatelor este foarte diferită de la țară la țară, de la faptul că nu există o coordonare a aprovizionării cu agregate primare și secundare, precum și că datele necesare planificării nu sunt suficiente, a fost propus și implementat proiectul Planificarea durabilă a agregatelor în Europa de Sud-Est (SNAP-SEE).
Proiectul SNAP-SEE (SEE/D/0167/2.2/X) a fost finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Europa de Sud-Est în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2014 și a avut 27 parteneri din 12 țari sud-est europene și Turcia, sub cordonarea Universității din Leoben, Austria.
Obiectivul specific al proiectului SNAP-SEE a fost de a creia și disemina un set de instrumente pentru planificarea agregatelor, în scopul de a sprijini autoritățile și părțile interesate de a demara/îmbunătăți procesele de planificare și management a resurselor de agregate.
Setul de instrumente SNAP-SEE pentru planificarea agregatelor cuprinde patru manuale interconectate care se sprijină reciproc. Acestea sunt:
1. O viziune a celor mai bune practici pentru planificarea agregatelor în SEE
Documentul „Cele mai bune practici” prezintă o privire asupra tranziției la o planificare integrată, cuprinzătoare, durabilă în SEE. El include discuții privind problemele care trebuie abordate, etapele intermediare spre o planificare durabilă, precum și trecerea în revistă a componentelor pe care un plan sustenabil trebuie să le conțină.
2. Cum se construiește un plan durabil al agregatelor
Documentul „Cum se” reprezintă o foaie de parcurs pentru planificare, incluzând discuții ale procesului de planificare în sine și diferitele sale etape. Sunt furnizate exemple de module de planificare bine scrise întruchipând principiile, abordările și acțiunile necesare pentru a atinge obiectivele viziunii prevăzute în raportul cu cele mai bune practici.
3. Consultarea părților interesate de aplicarea celor mai bune practici în planificarea durabilă a agregatelor
Documentul „Consultare” oferă un ghid pentru planificarea și desfășurarea consultărilor cu părțile interesate, astfel încât industria, guvernul, ONG-urile și societatea civilă să poată furniza informații și să participe în procesul de planificare. Sunt furnizate și materiale privind creșterea competențelor.
4. Date și analize în sprijinul celor mai bune practici pentru planificarea durabilă a agregatelor
Acest document discută diferite tipuri de date ce furnizează informații esențiale pentru procesul de planificare. Sunt abordate definiții de date, semnificația, disponibilitatea, structura și nevoile. Sunt prezentate metode pentru validarea și analiza datelor, inclusiv abordări privind prognoza cererii.
Documentele menționate se pot accesa la adresa web www.snapsee.eu în limba engleză sau în limba română la secțiunea national.
Pentru alte detalii și informații vă rugăm contactați Dr. Marcel Mărunțiu la tel. 021 30 60 400 sau e-mail marcel.maruntiu(at)igr.ro
Partener în proiect,
Institutul Geologic al României
Str. Caransebeș nr. 1, București, 012271
Tel: 021 30 60 400
e-mail: ofice(at)igr.ro